Αυτοκινητα απο Γερμανια

Το βασικό δίλλημα κάποιου που ενδιαφέρεται να αγοράσει αυτοκινητο απο Γερμανια είναι αν αξίζει τον κόπο να μεταβεί ο ίδιος εκεί προκειμένου να βρεί το αυτοκινητο της αρεσκείας του ή αν θα αναθέσει όλη την χρονοβόρα διαδικασία σε έναν τοπικό έμπορο, με το ανάλογο βέβαια κόστος.

Πρώτη επαφή

Αν πάρετε τελικά την απόφαση να μεταβείτε ο ίδιος στην Γερμανία, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε εμπεριστατωμένη έρευνα προτού καταλήξετε στην τελική σας επιλογή. Κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι οτι το όποιο αυτοκίνητο επιλέξετε θα πρέπει να πληρεί τουλάχιστον τις εκάστοτε χαμηλότερες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων καθώς λόγω φορολογίας, αυτοκίνητα που ανήκουν σε κατώτερη κατηγορία, καθιστούν την όλη αγορά μη συμφέρουσα.
Επίσης ένας άλλος βασικός κανόνας είναι να μην αγοράσετε οτιδήποτε αν πρώτα δεν το έχετε πάει σε συνεργείο για τους τυπικούς ελέγχους.
Προσοχή κατά την υπογραφή σύμβασης αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από την Γερμανία. Η σύμβαση πρέπει να διευκρινίζει με σαφήνεια ότι το αυτοκίνητο αγοράζεται για ιδιωτική χρήση και όχι για επαγγελματική χρήση. Σε αυτή την περίπτωση η νόμιμη εγγύηση δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τους όρους της σύμβασης, παρά μόνο να μειωθεί στο ένα έτος. Μην υπογράφετε συμβάσεις που δεν κατανοείτε.
Σε περίπτωση που παρουσιαστεί βλάβη σε μεταχειρισμένο όχημα που έχει αγοραστεί από την Γερμανία, επικοινωνήστε απευθείας με τον προμηθευτή, πριν προβείτε σε επισκευή του οχήματος από συνεργείο της επιλογής σας. Αν ο προμηθευτής αρνηθεί την επισκευή του οχήματος ή δεν συμφωνήσει με την επισκευή του οχήματος από συνεργείο στην Ελλάδα, πρέπει να επιμείνετε ο προμηθευτής να επιβεβαιώσει γραπτώς την άρνηση, πριν αναθέσετε την επισκευή στο συνεργείο της επιλογής σας. Με τον τρόπο αυτό υπάρχουν δυνατότητες αποζημίωσης για το κόστος επισκευής, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η έκβαση σε περίπτωση απαίτησης αποζημίωσης θα είναι πάντα θετική.

Μεταφορά & εκτελωνισμός

Μόλις διαλέξετε το αυτοκινητο σας, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με την επιχείρηση που το εμπορεύεται, για τον τρόπο της μεταφοράς του. Μία λύση είναι να το μεταφέρεται οδικώς και η άλλη να χρησιμοποιήσετε μία εταιρία μεταφορών. Σε κάθε περίπτωση, μόλις φτάσετε στην Ελλάδα, το τελωνείο θα πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα καθώς έχετε περιθώριο μία εργάσιμης ημέρας για να το δηλώσετε. Το θέμα του εκτελωνισμού είναι από τα βασικότερα. Όσο πιο παλιό είναι το αυτοκινητο, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό του φόρου που θα πληρώσετε. Είναι συνετό λοιπόν η ηλικία του μεταχειρισμενου αυτοκινητου να περιορίζεται σε κάποια λογικά πλαίσια. Μια καλή ιδέα για να έχετε μία εικόνα του τι θα πληρώσετε στο τελωνείο είναι να τους πάρετε ένα τηλέφωνο. Λέγοντας τους το μοντέλο που σας ενδιαφέρει θα σας δώσουν μία εκτίμηση για το τι περίπου θα πληρώσετε.
Για να ολοκληρώσετε την διαδικασία θα χρειαστεί να προσκομίσετε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα σας ζητήσουν εκεί, να πληρώσετε τα τέλη ταξινόμησης, να περάσετε από ΚΤΕΟ και τέλος να παραλάβετε τις ελληνικές πινακίδες.

Τοπικός έμπορος

Η άλλη περίπτωση που θα σας γλυτώσει από το μεγαλύτερο μέρος της παραπάνω διαδικασίας είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον τοπικό έμπορο. Συνήθως τα μοντέλα που εισάγουν είναι νέα (2-3 ετών), κάποιες φορές με εγγύηση, και ελεγμένα. Με λίγα λόγια κάνουν για εσάς την "βρώμικη δουλειά".
Όπως σε όλα τα θέματα όμως, έτσι και εδώ, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να δείξετε την δέουσα σημασία. Η αξιοπιστία της επιχείρησης είναι ίσως το νούμερο ένα. Προτιμήστε εισαγωγικές επιχειρήσεις που έχετε διαβάσει αξιολογήσεις ή έχετε εικόνα από γνωστούς σας που έχουν προηγούμενη εμπειρία. Το γεγονός ότι αγοράζετε ένα αυτοκινητο απο Γερμανια χωρίς καν να το έχετει δεί απο κοντά, είναι από μόνο του μεγάλη υπόθεση για να το αφήσετε στη τύχη του. Πόσο μάλλον όταν έχετε υπογράψει και έχετε δώσει και προκαταβολή για αυτό.
Προτιμήστε αυτοκίνητα που συνοδεύονται με εγγύηση. Είναι σίγουρα κάτι που μειώνει αρκετά το ρίσκο.
Η αλήθεια είναι πως συνήθως, όλα τα παραπάνω έχουν νόημα όταν ενδιαφέρεστε για αυτοκίνητα που δεν ανήκουν στην οικονομική κατηγορία. Με απλά λόγια, για ένα φθηνό αυτοκινητο δεν αξίζει η ταλαιπωρία, καθώς η διαφορά θα είναι από μικρή εώς μηδαμινή λόγω των συμπληρωματικών εξόδων που προκύπτουν στην πορεία.

Όποια και να είναι η τελική σας απόφαση πάντως, αν λάβετε υπ' όψη όλα τα παραπάνω, κατά πάσα πιθανότητα ο κόπος σας θα ανταμειφθεί, καθώς θα έχετε εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσοστό χρημάτων σε σχέση με το να αγοράζατε το ίδιο αυτοκίνητο από Ελλάδα.